Alex Vermogensbeheer staat door tegenvallende beleggingsresultaten onder druk. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) richt zijn pijlen op vermogensbeheerder Alex. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) maandag.
Volgens de krant komen bij de VEB veel klachten binnen over het onderdeel van BinckBank, door achterblijvende resultaten dit jaar. De afgelopen maanden hebben zich meer dan 100 beleggers gemeld. De VEB hanteert als regel dat voor elke klagende belegger er zo’n 50 tot 100 zijn die niet klagen.
De tegenvallende resultaten zijn volgens Binck vooral te wijten aan de zijwaartse beweging die de financiële markten het afgelopen jaar hebben gemaakt, waardoor een duidelijke koersrichting moeilijk te ontwaren was. ,,Het handelssysteem van Alex stapt uit wanneer de markten negatief zijn, maar profiteert ook minder van eventueel herstel”, legt een woordvoerder tegen het FD uit.
Ook Vermogensmonitor, een beoordelaar van financiële producten en diensten, liet weten de afgelopen maanden ,,signalen” te hebben opgevangen van ontevreden klanten van Alex. Die zijn onderzocht, en dat heeft ertoe geleid dat in januari een procedure wordt gestart namens mensen die zich gedupeerd voelen.
Alex heeft binnen mandaat gehandeld
BinckBank kan niet gedwongen worden tot compensatie van ontevreden cliënten van dochterbedrijf Alex, omdat de vermogensbeheerder niets verkeerd heeft gedaan. Het bedrijf kan hooguit uit eigen beweging besluiten de portemonnee te trekken om zijn reputatie te beschermen. Dat schrijft analist Matthias De Wit van KBC maandagochtend in een commentaar. De teleurstelling bij kleine beleggers is volgens De Wit begrijpelijk, maar Alex heeft volgens hem gehandeld in lijn met zijn beleggingsmandaat en -beleid. Van fraude lijkt geen sprake.