Aandelenfondsen
Zoals de naam al doet vermoeden investeren deze fondsen in aandelen. De fondsbeheerder investeert hierbij doorgaans in verschillende sectoren en regio’s.
Obligatiefondsen
Obligatiefondsen zijn fondsen die beleggen in obligaties. Er wordt gezorgd voor verschillende looptijden, verschillende instellingen en instituten met verschillende kenmerken en uit verschillende regio’s.
- Rentegroeifondsen: deze obligatiefondsen keren niets uit. De ontvangen rentecouponnen blijven gewoon in het fonds zitten. Daardoor groeit de waarde en dus de koers van het obligatiebeleggingsfonds.
- Dividendfondsen: deze obligatiefondsen keren ieder kwartaal of jaar een dividend uit. Daardoor lijkt het net of u een gewone obligatie bezit. Dit is een vorm die vooral geschikt is voor beleggers die inkomen uit hun beleggingen willen hebben.
- High yield obligatiefondsen: deze obligatiefondsen beleggen in obligaties met een hoger debiteuren risico, zoals bedrijfsobligaties. U krijgt dus een hoger rendement dan in gewone obligatiefondsen, maar het risico is ook hoger. In een economische recessie zullen er veel meer bedrijven failliet gaan en zullen dit soort fondsen mager resultaat laten zien.
Valutafondsen
Valutafondsen beleggen in rentedragende waarden als leningen, deposito’s en schatkistcertificaten. Ook kunnen deze fondsen investeren in buitenlandse valuta zoals ponden en dollars.
Vastgoedfondsen
Dit is de minst verkochte soort onder de beleggingsfondsen. Het gaat in de vastgoedbranche om meters in bijvoorbeeld kantoren, winkels, bedrijfsruimten en wooncomplexen. Door deel te nemen aan een vastgoedbeleggingsfonds participeer je indirect in wel honderden verschillende objecten.
Mixfondsen
In een mixfondsen worden verschillende fondsen met elkaar gecombineerd. Zo kan een mixfonds zowel beleggen in aandelen, obligaties, valuta als vastgoed. In feite ben je met een mixfonds in één keer klaar.
Naast deze hoofdgroepen zijn er ook een aantal speciale vormen te onderscheiden. Deze worden hieronder genoemd.
Duurzame beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen die investeren in duurzaamheid hebben de laatste tijd bij een brede groep beleggers aan populariteit gewonnen. Kies je voor duurzaam beleggen dan investeer je in ondernemingen die extra aandacht schenken aan de samenleving. Fondsbeheerders van deze ethische beleggingsfondsen stellen eisen aan de manier waarop deze ondernemingen omgaan met het milieu, mensenrechten en winstverdeling.
Fondsen van fondsen (fund of funds)
Er bestaan beleggingsfondsen die beleggen in andere beleggingsfondsen. Hierbij combineerd men bijvoorbeeld meerdere beleggingscategorieen in één fonds en zoekt daarbij de beste fondsbeheerder. Zo is de ene fondsbeheerder gespecialiseerd in Noord-Amerikaanse beleggingsfondsen en een ander weer in obligaties of vastgoed. Fondsen van fondsen kunnen prijzig zijn.
Hedgefondsen
Hedgefondsen zijn er in een aantal varianten. Ze hebben gemeen dat ze een andere aanpak hebben dan traditionele aandelenfondsen. Het hoeft voor de fondsbeheerder van een hedgefonds geen verschil te maken of de markt omhoog gaat of omlaag. Hij speculeert namelijk op verschillen tussen bepaalde effecten of valuta’s. Omdat er veel soorten hedgefondsen bestaan is het belangrijk goed in de prospectus te lezen hoe de beheerder van het fonds te werk gaat. Er zijn wereldwijd relatief veel slechte hedgefondsen actief.
Indexfondsen
Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen waarbij een beursindex wordt gevolgd. Beleggingsfondsen die op deze manier beleggen heten indexfondsen. De index waarin wordt belegd, kan de Nederlandse AEX zijn, maar ook de Duitse DAX of de MSCI World Index, de belangrijkste index voor wie wereldwijd wil beleggen in aandelen. Ook is het mogelijk in een obligatie-indexfonds of landen/sectoren indexfondsen te beleggen.