Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil de vergoeding afschaffen die banken en vermogensbeheerders ontvangen van aanbieders van beleggingsfondsen.
Naar aanleiding van het debat van twee weken geleden heeft minister De Jager van Financiën vorige week zijn actieplan voor de financiële sector naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin geeft hij aan op 10 punten in actie te willen komen. Voor de particuliere belegger springt het beoogde afschaffen van de retourprovisie van beleggingsfondsen het meest in het oog.
Hieronder een overzicht van een aantal van de benoemde actiepunten:
Provisieverbod beleggingsondernemingen
De minister wil op Europees niveau een verbod voor provisies voor beleggingsondernemingen voor financiële producten als beleggingsfondsen regelen. Mocht dat niet lukken dan zal De Jager dit op nationaal niveau alsnog gaan doen. Banken krijgen van fondsaanbieders een zogenaamde distributievergoeding voor het vermogen onder beheer bij een dergelijk fonds. De minister wil hiermee waarborgen dat adviseurs niet kiezen voor het fonds dat de hoogste vergoeding biedt in plaats van het fonds wat het beste bij de klant past.
Aanscherping ‘ken uw klant’-procedures
Banken zullen hun klantgegevens vaker moeten actualiseren en zich blijvend moeten afvragen of het doel en de aard van de relatie nog wel hetzelfde is als bij het aangaan van de relatie. Verder zullen banken meer zekerheid moeten verkrijgen of een cliënt wel gemachtigd is om op te treden namens een ander persoon of rechtspersoon.
Verbeteren vakbekwaamheid in de financiële dienstverlening
De minister is van plan de vakbekwaamheidseisen van adviseurs en bemiddelaars in de financiële sector nog verder op te schroeven en ook de permanente educatie uitbreiden. Verder wil de minister een register aanleggen van personen werkzaam in de financiële wereld met klantencontacten dat geraadpleegd kan worden door consumenten. Ook moet het mogelijk worden bepaalde adviseurs daaruit te kunnen verwijderen.
Invoering bankenheffing voor depositogarantiefonds
De financiering van het depositogarantiestelsel gaat veranderen. In plaats van achteraf gaan banken nu periodiek geld storten in een depositogarantiefonds. De hoogte van die storting is afhankelijk van het spaargeld onder beheer en worden gecorrigeerd voor risico. Hoe degelijker de bank, hoe lager de risicofactor die in rekening wordt gebracht
Bankenbelasting
De belangrijkste reden voor het invoeren van een bankbelasting is de impliciete overheidsgarantie tegen het omvallen van grote banken. De minister wacht op dit vlak wel af wat de Europese Commissie zal gaan voorstellen op het gebied van crisismanagement. Verwacht wordt dat daar een soort van bankenbelasting wordt voorgesteld. Afhankelijk daarvan zal de minister dit verder invullen.
Beperking aansprakelijkheid DNB/AFM
De minister stelt voor de aanbeveling van de commissie De Wit over te nemen en de aansprakelijkheid van DNB en AFM te beperken tot opzet of grove schuld. Daarmee sluit de wetgeving aan op de ons omringende landen en kunnen DNB en AFM hun rol als toezichthouder uitoefenen zonder bang te zijn voor claims.