Hieronder een aantal beleggingsstrategieën:

 

Koop de “Dogs of Dow”

De “Dogs of Dow” portefeuille is een portefeuille met aandelen geselecteerd volgens de principes uit het boek “Beating the Dow” van O’Higgins and Downes, geplubliceerd in de jaren 80. Deze strategie is ook wel bekend onder de naam “OHD” of “Beating the Dow”.
De bewering is dat in de loop van tijd bepaalde aandelen een onderwaardering krijgen die niets te maken heeft met de ‘performance’ van het bedrijf. Als je maar geduldig bent dan zal de waarde van deze aandelen zich herstellen, ja zelfs de ‘blue chips’ overtreffen in performance. Voor de “Dogs of the Dow” worden derhalve de tien Amerikaanse aandelen met het hoogste dividendrendement (dat is: dividend/aandeelprijs) genomen.
Een voordeel van deze strategie is dat ze tamelijk eenvoudig is uit te voeren: aandelen worden gekocht op een bepaalde datum, en er wordt een jaar niet meer naar omgekeken. Vervolgens wordt elk jaar op een vaste dag de portefeuille herzien.
Gemiddeld rendement sinds 1973 is 17.7%/jaar. De “Small dogs of the Dow” zijn de 5 laagst geprijsde aandelen uit de tien met het hoogste rendement. Gemiddeld rendement sinds ’73 is 20.9%.
Foolish Four” is vergelijkbaar met de “small dogs” maar men kiest alleen aandelen 1-4 of 2-5 uit de laagst geprijsde vijf. Gemiddeld rendement sinds 1973 is 21.96%.

Zie ook: Dogs of the dow

 

De strategie van Warren Buffet

Warren Buffet is een van de rijkste mensen van de USA. Zijn vermogen heeft hij verdiend met beleggen. En toch was zijn methode van beleggen niet bepaald agressief. Hij belegt niet in termijnhandel, opties of andere derivaten. Het grootste deel van het vermogen van zijn huidige beleggingsfirma, Berkshire (finance.yahoo.com BRK-A).
De strategie van Buffet is om laag gewaardeerde aandelen op te sporen m.b.v. fundamentele analyse, en deze lang vast te houden. In de loop van de tijd zal de prijs van de aandelen altijd omhoog gaan richting intrinsieke waarde.

De Strategie Sell in May

Sell in May and go away… but remember to come back in September, luidt de spreuk. Er blijkt een kern van waarheid in te zitten. Doorgaans is in de zomer het rendement op aandelen lager dan in de wintermaanden, zo blijkt uit een terugblik op de afgelopen jaren. Toch is het omstreden om puur op deze wijsheid te handelen. Want de spreuk houdt geen rekening met belangrijke economische factoren, zoals de olieprijs, rentewijzigingen of valutaschommelingen. Factoren die voor een groot gedeelte niet seizoensafhankelijk zijn.