Bitcoin (BTC) is de eerste, grootste en meest bekende digitale valuta en staat weer in de schijnwerpers. De in 2009 gecreëerde cryptomunt cryptomunt steeg deze week tot boven de recordwaarde van drie jaar geleden en staat eind 2020 ruim boven de 26.000 dollar.
Bitcoin grafiek eind 2020

 

Wat de bitcoin in 2021 gaat is natuurlijk de vraag. In 2017 kende de bitcoin een soortgelijke en ongekende rally. Maar in 2018 daarop beleefde de cryptomunt een bijhoorlijke terugval: de waarde daalde ten opzichte van de piek met meer dan 80 procent.

Als het een hype is en iedereen er over praat ben je als belegger vaak niet meer op tijd om in te stappen. De waarde van bitcoin schommelt in ieder geval flink. Wil je bitcoins kopen, pas dan wel op. Een goede beleggingsregel is: Doe het alleen met geld dat je kunt missen.

Waar kun je bitcoin(s) kopen?

Er zijn een aantal manieren om aan bitcoin te komen, we hebben een aantal opties hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Cryptobrokers

Bitcoin kopen en verkopen kan online bij een cryptobroker (wisselkantoor) in Nederlands zijn dit bijvoorbeeld Anycoin DirectBitonic, BTCdirect,of LiteBit. Na het openen van een account met enkele verificatie- en beveiligingsvragen bij een van deze brokers, kunt je eenvoudig bitcoins kopen in euro’s, bijvoorbeeld via een iDEAL betaling. Ook voor kleine bedragen is het mogelijk om een gedeelte van een bitcoin te kopen, je krijgt dan een fractie van een bitcoin.

Goed om te weten is dat de DNB inmiddels ook toezicht houdt op aanbieders van crypodiensten. Cryptopartijen die voldoet aan de eisen van toezichthouder DNB zijn te vinden in dit DNB Register , zoals o.a. de hierboven genoemde cryptobrokers.

Belangrijk om te weten is dat er kosten zijn verbonden aan het kopen of verkopen van bitcoin. Naast een aantal factoren zoals het verschil tussen de vraag en aanbod (de spread) is zal de cryptobroker ook een fee in rekening brengen. LiteBit rekent momenteel een fee van ongeveer 2% per transactie. Voor grote bedragen kan dat dus gemakkelijk in de honderden euros lopen.

2. Cryptocurrency exchanges

Een cryptocurrency exchanges is een platform dat kopers en verkopers van bitcoin bij elkaar brengt. Het zorgt vaak voor een wallet en maakt het mogelijk om de digitale munten uit te wisselen tegen betaling. Ook is het mogelijk om bitocoins te versturen of te ontvangen in je wallet. Wereldwijd gezien zijn de twee bekenste exchanges Coinbase en Kraken.

De laatste maanden lag de gemiddelde fee van Coinbase rond de 1,5%, terwijl die van Kraken lager lag.

Deze exchanges zijn vaak wat complexer, ze vragen om meer identifcatie gegevens (zoals paspoort), hebben wat lagere fees en meer crypocurrencies (ethereum, litecoin,..) en de “power” om met innovaties te komen. Zo is Coinbase met visa bezig om een betaalpas (debitcard) in de markt te zetten, waarmee je daadwerkelijk met bitcoins kan betalen.

Begin 2021, zal ook PayPal het mogelijk maken om met cryptocurrencies te gaan betalen.

3. Bitcoins via CDF brokers

Er zijn een aantal brokers die via CFD’s (Contract For Difference) het mogelijk maakt om te beleggen in Bitcoins en andere crypo-munten. Voorbeelden hiervan zijn Plus500 , NAGA en eToro.