Europese vermogensbeheerders boden eind juni zowat 700 beleggingsfondsen minder aan dan een half jaar geleden. Het is de eerste keer in op zijn minst een generatie dat het aantal fondsen in Europa afneemt, zo leren data die het onderzoeksbureau Lipper FMI voor de Financial Times verzamelde.
Liefst 1.913 fondsen werden in de eerste zes maanden van 2009 opgedoekt of samengesmolten met een ander fonds. Tegelijkertijd zagen 1.206 nieuwe fondsen het daglicht. De Europese vermogensbeheerders schroeven het aantal fondsen terug om de kosten in lijn te brengen met de dalende opbrengsten.
De teller van in Europa verdeelde fondsen stond eind juni op 33.543 fondsen. Ter vergelijking in de VS zijn er slechts 8.000 fondsen. Dat betekent volgens de berekeningen van Lipper FMI dat er een fonds bestaat per 1.000 beleggers in Europa. Het gemiddelde fonds heeft amper 25 miljoen euro onder beheer.
De Europese fondsenindustrie dreigde de jongste jaren uit haar voegen te barsten. Sinds 2001 groeide het aantal fondsen in Europa jaarlijks met gemiddeld 37 procent aan. De financiële crisis riep voorlopig een halt toe aan die aanwas van fondsen. In 2008 leverde de lancering van nieuwe fondsen in Europa toch nog een netto-instroom op van 180 miljard euro.
Total Expense ratio
Gemiddeld hebben fondsen in Europa 25 miljoen euro onder beheer, wat volgens Lipper veel te weinig is. Daardoor is de expense ratio 1,6 procent voor grote, en bijna 3 procent voor kleine fondsen. De kosten van indextrackers zijn met minder dan 0,5 tot maximaal 1 procent een stuk lager.
De TER is in Duitsland voor een aandelenfonds gemiddeld 1,57 procent. Het is 1,66 procent in het Verenigd Koninkrijk en 1,98 procent voor Europese grensoverschrijdende fondsen.
In de Verenigde Staten is de TER voor aandelenfondsen 1,32 procent. Als de beheerde assets mee worden genomen, dan is de TER in de VS gemiddeld lager dan 1 procent.
Er is dus een behoorlijk verschil tussen de TER in Europa en de Verenigde Staten. Lipper zegt in een toelichting dat de kostenverschillen te maken hebben met de gescheiden markten en de uiteenlopende juridiscties. Maar constateerd dat de Europese TER niet daalt op basis van meer beheerd vermogen (economies of scale) in tegenstelling tot de VS