Wereldwijd zullen de dividenduitkeringen in lokale valuta stijgen met 7,8% en zal er in heel 2015 voor $ 1,16 biljoen aan dividend wordt uitgekeerd. Dat blijkt uit de Henderson Global Dividend Index (HGDI) die maandag is gepubliceerd.
Henderson Global Dividend Index zakt
De Henderson dividendindex daalde echter wel voor de derde achtereenvolgende keer. Belangrijkste reden hier voor is dat alle uitgekeerde dividenden in dollars worden omgerekend en de dollar sterker werd in het tweede kwartaal. Door de sterke stijging van de dollar nam het totaal uitgekeerde dividend in het tweede kwartaal met 6,7% af naar $ 404,9 mrd.
De daling kwam voor een groot deel voor rekening van Europa exclusief het Verenigd Koninkrijk. Het tweede kwartaal is het belangrijkste dividendseizoen in dit deel van de wereld, omdat veel Europese spelers slechts 1 keer per jaar dividend betalen. De onderliggende dividenduitkeringen — geschoond voor valuta-effecten, superdividenden en indexwijzigingen — stegen weliswaar met 8,6%, maar de met 20% gedaalde euro/dollarkoers zorgde uiteindelijk voor een negatief effect van 14,3%.
De HGDI bestaat sinds 2009 (start=100) en omvat wereldwijd 1200 bedrijven naar marktkapitalisatie. De indexstand is nu 158,2
Nederland in kopgroep Europese dividendbetalers
Samen met België en Italië voert Nederland de Europese lijst van dividendgroeiers aan. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven keerden 27,4% in euro’s meer dividend uit vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Ook in dollars was de stijging nog steeds positief met 3%. Volgens Henderson kwam dit omdat KPN en ING weer dividend zijn gaan betalen.
Onderliggende dividendgroei sterk
Omdat de index als referentievaluta de dollar gebruikt blijft de daadwerkelijk onderliggende dividendgroei verborgen. Wereldwijd zijn de dividenden in het tweede kwartaal namelijk met 8,9% op jaarbasis gestegen. Bovendien was er geen enkele regio dat geen dividendgroei kende. Zo steeg het dividend in Noord Amerika met 9,4%, de regio Asian Pac met +9,5% en Japan zelfs met 16,8%. Ook Europa (ex UK) deed het niet slecht met 8,6% dividendgroei. De opkomende markten bleven achter met 2,9%.
Volgens Henderson was de financiële sector een van de drijvende factoren achter de dividendgroei. De “Financials” verhoogden over de hele breedte van de sector de winstuitkeringen. Voorbeeld hiervan is Allianz en bovendien ging ING weer dividend betalen naar het aflossen van de staatssteun.