Investeerders op zoek naar rendement resteert weinig anders dan te beleggen in aandelen. De beurzen zullen daarom waarschijnlijk verder stijgen. De vermogensbeheerders adviseren vooral te letten op aandelen van sterke bedrijven met een aantrekkelijk dividend.
Tot die conclusie kwamen drie topeconomen van de vermogensbeheerders Schröders, Fidelity en Deutsche Asset & Wealth woensdag, op een conferentie in Amsterdam georganiseerd door Sharpe Financial.
Geld zetten op een spaarrekening of investeren in obligaties levert vanwege de zeer lage rente op het moment nauwelijks iets op, dus blijven eigenlijk alleen aandelen over, concludeerden Asoka Wöhrmann van Deutsche, Keith Wade van Schröders en Dominic Rossi van Fidelity eensgezind.
”Beleggers worden bijna gedwongen om in aandelen te stappen”, aldus Wade. De vermogensbeheerders adviseren vooral te letten op aandelen van sterke bedrijven met een aantrekkelijk dividend.
De drie economen verwachten dat de beurzen nog verder zullen stijgen, geholpen door de stijgende winstgevendheid en winstuitkeringen van bedrijven, de ruime liquiditeit op de markten door het monetaire beleid van centrale banken en het economisch herstel. ”Ik heb veel vertrouwen dat de bull markt doorzet”, stelde Rossi.
Volatiliteit
De marktvorsers denken wel dat de volatiliteit zal toenemen, onder meer door onzekerheid bij beleggers over de vraag of de piek is bereikt. Ook het naderende rentebesluit van de Federal Reserve zal later dit jaar voor wat onrust zorgen. ”Het is daarom belangrijk om die volatiliteit te managen”, zei Wöhrmann.
De lage olieprijs bestempelen ze als een flinke meevaller voor de economie. ”De lage olieprijs is het beste nieuws voor de consument in jaren. Het is de beste belastingverlaging ooit”, verklaarde Wöhrmann. De verwachting van de economen is dat de olieprijs nog jaren laag zal blijven, omdat de schalieproductie in de Verenigde Staten gewoon doorgaat en Saudi-Arabië de komende tijd niet zal tornen aan het productieniveau.
In de lift
De Europese economie zit weer duidelijk in de lift, onder meer geholpen door de zwakkere euro. De zorgen bij Europeanen over de economische crisis ebben weg. De stijgende beurzen in Europa vormen dan ook een indicator voor de aantrekkende groei, stellen de economen.
Opkomende markten moeten volgens hen worden gemeden als investeringsmogelijkheden, na jaren van sterke economische groei in die landen. Die groei kwam vooral dankzij de sterk opbloeiende handel met China en de hoge grondstofprijzen. Maar vanwege de zwakkere Chinese economie en de sterk gedaalde grondstofprijzen is die tijd voorbij, gaf Rossi aan.
Bron: AFN