Het vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is sinds het uitbreken van de kredietcrisis en de onrust op de financiële markten met ongeveer eenderde afgenomen.
Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) op basis van de laatste kwartaalcijfers. Deze daling komt overeen met de val van de aandelenkoersen.
Kredietcrisis
In de afgelopen vijf kwartalen, sinds het uitbreken van de kredietcrisis in augustus 2007 tot het einde van het derde kwartaal van 2008, is het vermogen van onder toezicht staande fondsen gedaald tot 71,1 miljard.
Dat is een daling van 28 procent. Het verlies op aandelen bedroeg over deze periode 34 procent.
Afwaarderingen
In het derde kwartaal van 2008, toen met name in oktober de aandelenkoersen wereldwijd fors daalden na het faillissement van Lehman Brothers, nam het vermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen af met 6,4 miljard euro.
De afname is vooral het gevolg van afwaarderingen van de beleggingen en onttrekkingen door beleggers.
Vooral aandelen moesten met 11 procent fors terug in het derde kwartaal. Het vermogensverlies voor fondsen bedroeg in deze periode 5,5 miljard euro.
Ook gaat de verplaatsing van beleggingsfondsen naar Luxemburg onverminderd door. Diit laatste was goed voor een afname van het kapitaal met euro 0,9 mrd.
Ontslaggolf
Volgens geruchten in de sector zullen ook bij de Benelux-vestigingen van buitenlandse vermogensbeheerders komende weken ontslagen worden aangekondigd.
Dat geldt overigens ook voor Robeco, die voor volgend jaar een reorganisatie heeft aangekondigd waarbij de arbeidsplaatsen van tien procent van het werknemersbestand verdwijnen.
Aanleiding is dat door de omvangrijke koersverliezen en de uitstroom de performance- en de transactievergoedingen sterk onder druk zijn komen te staan.
Daarnaast zijn vermogensbeheerders bezig met een grootschalige interne schoonmaak.
Zo worden fondsen van ABN AMRO Asset Management deze maand geintegreerd in die van Fortis, zijn de Postbank-fondsen opgegaan in die van ING en werkt ook Robeco aan een vermindering van zijn 130 beleggingsfondsen.