De ING BeleggersBarometer steeg met 23 punten van 98 naar 121 punten, waarmee de graadmeter voor het eerst sinds eind 2007 weer onmiskenbaar terug is op positief terrein. Beleggers hebben duidelijk weer vertrouwen in de ontwikkeling van de economie en de beurskoersen. Zorgelijker zijn ze over de plannen van het kabinet. Die zouden voor hun eigen portemonnee wel eens negatief kunnen uitpakken. En als het aan de beleggers ligt, mag er meer geld naar de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Sociale Zaken & Werkgelegenheid.
Voor het eerst sinds lange tijd zijn beleggers per saldo weer positief over de economie. In augustus zag 44% de economie de voorgaande drie maanden beter draaien. Daarmee hielden ze de groep pessimisten (34%) achter zich. Dat is voor het eerst sinds begin 2008. Ook waar het de toekomst betreft, hebben de optimisten nu de overhand: de helft van de beleggers verwacht een verbetering in de komende drie maanden, tegen 26% die een verslechtering verwacht.
AEX-index hoger ingeschat dan actuele stand
Bijna tweederde (61%) verwacht dat de AEX-index in de komende drie maanden zal stijgen (was 44%). Gemiddeld voorspellen beleggers een waarde van 322 punten voor eind november. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Voor het eerst sinds maanden wordt de stand van de AEX-index over drie maanden hoger ingeschat dan de actuele stand. Maar de belegger moet waken voor te veel optimisme. De economie verbetert, maar de koersen zijn daar ook al flink op vooruit gelopen. Inmiddels ligt de waardering voor aandelen weer op het historisch gemiddelde. Ik zie niet in waarom beleggers, met alle onzekerheden die er nog zijn, veel meer dan dit gemiddelde willen betalen voor aandelen”.
Stijging waarde portefeuille
Veel van het optimisme wordt gevoed door het herstel van de beurskoersen. Over de afgelopen drie maanden ziet 50% (tegen 25% in juli) een stijging van de waarde van hun portefeuille, terwijl 32% een daling ziet (41% in juli). Homan: “Een terechte waarneming. Het gemiddelde koersniveau van de AEX over augustus was ongeveer 290 punten tegen 250 punten drie maanden eerder. Het verschil tussen het gemiddelde koersniveau tussen juli en april was duidelijk kleiner, gemiddeld 260 over juli tegen 240 in april”.
Ook de verwachtingen voor de komende tijd zijn enorm gestegen. Ruim de helft (54%, was in juli 29%) denkt dat de waarde van hun portefeuille in de komende drie maanden zal stijgen en slechts 15% denkt dat deze zal dalen.
Betere economie vertaalt zich nog niet in de huishoudportemonnee
Ondanks hun optimisme over de economie blijven beleggers negatief gestemd over hun huishoudboekje. Nog altijd zien meer beleggers een verslechtering (23%) dan een verbetering (14%) van de financiële situatie van hun huishouden. De groep beleggers die een verslechtering ziet in vergelijking met de voorgaande maand neemt overigens wel af. Maar ook over de komende maanden zijn beleggers op dit punt nog voorzichtig.
Welke ministeries krijgen extra geld van de belegger?
Op zich is het niet ongewoon dat de verwachtingen over de eigen financiële situatie achterblijven. Eind 2008, toen slecht economisch nieuws de media beheerste en de BeleggersBarometer op 70 punten stond, gaven beleggers nog in meerderheid aan dat de crisis hen niet in hun portemonnee raakte. Dat veranderde pas enkele maanden later. Maar wellicht dat ook de voorgenomen plannen van de regering iets te maken hebben met de voorzichtige houding van beleggers. Liefst 42% van hen verwacht dat de eigen financiële situatie zal verslechteren door de kabinetsplannen. Slechts 10% van de beleggers verwacht een positief effect. Daarnaast gaf 9% aan geen flauw idee te hebben wat de plannen van het kabinet eigenlijk zijn. De definitieve kabinetsplannen worden pas op Prinsjesdag bekend gemaakt, maar dat de overheid in ieder geval zal moeten bezuinigen, lijkt wel vast te staan. Als de particuliere beleggers het voor het zeggen zouden hebben mogen de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Sociale Zaken & Werkgelegenheid extra geld krijgen.
Nieuw geld naar de beurs
In augustus verwachtte 52% van de particuliere beleggers in de komende drie maanden geld over te houden om mee te sparen, beleggen of extra te besteden na de maandelijkse uitgaven. Dit is een lichte stijging in vergelijking met juli, maar beleggers zijn nog heel onzeker over de sectoren waar zij dan het beste in kunnen beleggen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 zien we een toenemende voorkeur voor risicovolle sectoren. Juist de risicovolle sectoren hebben de rally van het afgelopen halfjaar gestuwd, ook hier is voorzichtigheid op zijn plaats. Het animo voor obligaties neemt heel langzaam iets af. Wel is er een duidelijke verschuiving van sparen richting beleggen. Van alle particuliere beleggers verwacht 27% nieuw geld naar de beurs te brengen: een nieuw hoogtepunt voor 2009.